שלום אורח, התחבר | הרשם | התחבר דרך פייסבוק 12
12

החברים בפייסבוק

תגיות נפוצות

אנחנו במספרים

קטגוריות: 28
נושאים: 181
משתמשים: 2209
מאמרים: 7171
Like: 59
מאמרים -> אוכל -> מתכונים- קינוח
הוסף עכשיו מאמר למדור :
מתכונים- קינוח
 

תרבות האפייה בגרמניה


יוני
 
 

המטבח האירופאי הוא הבסיס של רוב המטבחים המערביים. אירופה משופעת במטבחים מצויינים שכל אחד מהם מתייחד במוצרים, טעמים ושיטות בישול ואפייה משלו.

גרמניה נמצאת בתוך אזור אקלים אירופאי קר. הצורך באנרגיה להזנת חום הגוף משחק משקל רב בהפיכתו של האוכל לחלק משמעותי מאוד בתרבות הגרמנית. המטבח הגרמני מבוסס על מאכלים כבדים, בשריים.

למרות הקו המאפיין הקולינרי ישנם הבדלים בסגנון התפריט בין האזורים השונים של גרמניה, הבדלים שבמאה האחרונה נבעו בין השאר מהחלוקה החדה שבין תרבות החיים של גרמניה המערבית לבין זו של גרמניה המזרחית.

עם המודרניזציה של התרבות, ההתרחקות ממסורות העבר והתמסחרות המזון, ומצד שני הנטייה למטבחי בריאות חדשים ואוכל קל, ישנם המביעים צער על הריחוק שנוצר מן המאכלים המסורתיים, ועל חוסר הנגישות למאכלים מסורתיים טובים בייחוד במקומות האכילה שמחוץ לבית. אולם מסורת אחת עדיין מתקיימת בצורה עשירה וחיה גם בקולינריית הרחוב ואלו הם המאפים הגרמניים ובהם העוגות. במקביל להן בהווי המסורתי נוכחת גם הבירה הגרמנית על מגוון מיניה העשיר, בעיקר בפסטיבלים של חודש אוקטובר.

מסורת אפיית העוגות בגרמניה היא מסורת עתיקה של מאות שנים. ישנן עוגות כמו לינצר טורט שנזכרות בטקסטים מהמאה ה-17, עוגה עשויה מאפה נמוך ופירורי במרקמו, המכוסה במילוי ריבת פירות ואשר מחוזק מלמעלה בסריג של רצועות בצק מגולגלות.

עוגה נוספת היא "לבקוכן", עוגת דבש של חג המולד, שבורייאציות מוקדמות יותר הופיעה כבר במאה ה-13 וכבר אז שימשה כאלמנט דתי. היא הופיעה גם במקור של אגדת העם "הנזל וגרטל" כחלק מאבני הבניין  של בית הממתקים של המכשפה.

עוגות גרמניות רבות מבוססות על פירות. תפוחים, שזיפים, תותי שדה, גרגירי יער ודומיהם מופיעים כל הזמן על גבי העוגות ובתוכן. אחת מהן עוגה המוכרת לנו עד מאד. עוגת התפוחים המפורסמת "שטרודל". השטרודל מורכב ממעטפת בצק-שטרודל דק מלבני עם מילוי תפוחים מגוררים. זוהי עוגה שהכנתה מורכבת, הבצק עובר תהליכי לישה ועיבוד רבים עד הגיעו לדקות הרצויה. גם מאפה זה נזכר לראשונה במאה ה-17 והפך מאז מוכר ופופולרי בכל רחבי אירופה.

השפעתו של המטבח הגרמני ניכרת מאוד במטבח האמריקאי, בגלל תנועת המהגרים הערה מאירופה לאמריקה בכל העיתים. מתכוני עוגות רבות הגיעו מאירופה לאמריקה בייחד עם המתיישבים החדשים. עוגת- קפה הינה מונח גרמני ישן, וכבר במאה ה-19 עוגות קפה היו דבר מוכר ומקובל באמריקה, והיו מתכונים לאין ספור לעוגות פירורי לחם, לעוגות שטרויזל ועוגות רבות אחרות שמקורן בתרבות הגרמנית. עוגת הקפה "שטרויזל" שונה לגמרי מעוגת השטרודל הדומה לה בשמה אך משמעותו אחר. המילה "שטרודל" באה מן המילה הגרמנית "מערבולת", ומרמזת על צורת הבצק המגולגל (מכאן גם באה מילת הסלנג לכרוכית המופיעה בכתובת אימייל, אשר מזכירה צללית של חתך צד בעוגת שטרודל). המילה "שטרויזל", לעומת זאת, באה מן המילה הגרמנית לפזר מעל, לכסות, לזרות. אלו עוגות ששכבתן העליונה קרום עבה של פירורים  שעשויים מבצק מתוק העשוי קמח, סוכר וחמאה ובשילובים אפשריים עם תבלינים, אגוזים ותוספות אחרות. שמה הגרמני של סוג עוגה זאת מעיד על מוצאה.

עוגות אלו הן רק כמה מני רבות המייצגות את נוכחותה החיה של מסורת אפייה עתיקה זו.

מאפים מתוקים אינם מוגדרים מתחת הכותרת "קינוחים" במסורת הגרמנית. במקום זאת, הם היו מהווים ארוחה בפני עצמה, המכונה "קפה-עוגה" (Kaffe-Kuchen), אשר מורכבת מקפה ולפחות סוג אחד של עוגה. ישיבה זאת לא נחשבה כפינוק אלא כמנהג מעוגן במנהגי המקום, מזכיר את "שעת התה" האנגלית. זמן העוגה וקפה נחשב לפעמים כחשוב יותר מאשר ארוחת ערב שעשויה להיות יותר קלה. כמסורות רבות אחרות, יש המתלוננים כי טקס זה כבר אינו נוכח כבימים עברו. הם מתגעגעים לתרבות המפגשים החברתיים וההתכנסות המשפחתית סביב השולחן.

מסורת האפייה, לעומת זאת, נשארה חיה וקיימת ומביאה לתרבות בתי קפה מאד מפותחת ופורחת בגרמניה, ולשקדנות מדוקדקת ובלתי מתפשרת בכל הכרוך בהכנת עוגות.

 

 
 

דירוג : starstarstarstarstar | 1 צפיות ייחודיות | דווח למערכת על מאמר לא תקין

תגובות בפייסבוק


תגובות באתר :

לא נמצא


אנא מלא את כל השדות

כותרת:


תגובה:


אימות:
Captcha כתוב את הטקסט

שת"פ

© כל הזכויות שמורות like2.co.il · שיתופי פעולה